Hogyan csökkenthető weboldaladon a látogatók visszapattanási aránya? (bounce rate)

A weboldal visszapattanási arányának (bounce rate) csökkentése többféle módon lehetséges, melyekkel növelhető a felhasználói élmény és az oldal hatékonysága.

Ha új weboldal készítésével bízol meg minket és a jelenlegi weboldaladra be van ágyazva Google Analytics mérőkód, nagy segítség ha kaphatunk hozzáférést az eredményekhez mert így rálátást kaphatunk többek között arra, hogy hol „pattantak vissza” a látogatók, és hol szükséges optimalizálni a látogatói útvonalat és javítani a felület kialakításán.

Íme néhány tipp a visszapattanás csökkentésére:

 • Tartalom minősége és relevanciája: Győződj meg róla, hogy az oldalon található tartalom releváns és értékes a látogatók számára. Frissítsd és optimalizáld a tartalmat, hogy az megfeleljen a látogatók keresési szándékának.  A látogatók maximum 2-8 másodpercet töltenek a weboldalon, mielőtt döntést hoznak, hogy tovább böngésznek vagy elhagyják az oldalt.
 • Gyors oldaltöltési idő: A gyors oldaltöltési idő kulcsfontosságú a felhasználók elkötelezettségének növelése és a visszapattanási arány csökkentése érdekében.
  Meg kell tenni minden szükséges lépést az oldal sebességének optimalizálására, például a képek méretének tömörítésével illetve minimalizálni szükséges a HTTP kéréseket és édemes cache-t használni.
 • Áttekinthető és intuitív felhasználói felület (UI): Biztosítani kell, hogy a weboldal könnyen áttekinthető legyen (ergonómikus kialakítás), és a látogatók könnyen megtalálják az általuk keresett információkat. A weboldalnak egyszerű és logikus navigációt kell biztosítania, és el kell kerülni az összezavaró vagy túlzottan bonyolult elrendezéseket.
 • Mobilbarát kialakítás: Az egyre növekvő mobilforgalom miatt fontos, hogy az oldal teljesen mobilbarát legyen, és jól működjön kisebb képernyőkön is.
 • Hívószavak és cselekvésre ösztönző elemek: Megfelelő hívószavakat és cselekvésre ösztönző elemeket szükséges alkalmazni az oldalon, ami a látogatókat további aktivitásra veszi rá (kapcsolatfelvétel, ajánlatkérés, vásárlás, feliratkozás)
 • A/B tesztelés: Érdemes A/B teszteket végezni az oldal különböző verzióival, hogy megállapítsuk, mely elemek és tervezési változtatások befolyásolják a visszapattanási arányt.
 • Keresőoptimalizálás (SEO): Minél inkább keresőbarát a weboldal, annál relevánsabb látogatókat fog vonzani, akik nagyobb valószínűséggel maradnak az oldalon.
 • Minőségi linkek és külső hivatkozások: Biztosítsd, hogy a weboldalra mutató linkek és külső hivatkozások relevánsak és megbízhatóak legyenek.

  Ezek a lépések segíthetnek a visszapattanási ráta csökkentésében, és javíthatják az oldal teljesítményét és felhasználói élményét. Fontos folyamatosan figyelni az analitikákat és az oldal teljesítményét. Ha mindezt egy profi csapatra bíznád, vedd fel velünk a kapcsolatot.

Címkék, , , , , , ,

Kategorizálva:

A cikket írta:mate

Hozzászólások lezárva.