A legfontosabb ux irányelvek a weboldalak felhasználói felületeinek megtervezése során

A weboldalak felhasználói felületeinek (UI) és élményeinek (UX) tervezése során számos fontos irányelvet kell figyelembe venni annak érdekében, hogy a weboldal hatékony, használható és vonzó legyen a látogatók számára. A legfontosabb az, hogy a tervezés során a felhasználók igényeit és kényelmét helyezzük előtérbe.

Íme néhány alapvető irányelv:

 • Felhasználóközpontúság: A felhasználók igényeinek és elvárásainak megértése és szem előtt tartása a tervezés során kiemelten fontos. A weboldalnak egyszerűen használhatónak és érthetőnek kell lennie.
 • Könnyű navigáció: A weboldalon könnyen elérhetőknek kell lennie a különböző információknak és funkcióknak. A látogatói útvonalnak logikusnak és strukturáltnak kell lennie, hogy a felhasználók a lehető legkevesebb kattintással és görgetéssel megtalálják amit keresnek.
 • Letisztult design: A weboldal designjának egyszerűnek, letisztultnak és áttekinthetőnek kell lennie. Kerülendőek a zavaró elemek és a felesleges díszítések.
 • Mobilbarát tervezés, mobil first kialakítás: A weboldalnak reszponzívnak kell lennie, vagyis jól kell működnie különböző készülékeken (mobil, tablet, asztali számítógép).
  Ez elengedhetetlen követelmény mivel a felhasználók legnagyobb része mobil eszközökről böngészik.
 • Gyors betöltési idő: A weboldal betöltési idejét minimálisra kell csökkenteni, hogy a látogatók ne veszítsék el a türelmüket. A látogatók maximum 2-8 mp-et töltenek egy weboldalon míg megtalálják a számukra érdekes információt. Magának a betöltésnek egy pillanat alatt meg kell történnie, különben a felhasználók már az előtt elhagyják az oldalt mielőtt betöltődhetett volna.
 • Konzisztencia: A weboldal különböző részei közötti konzisztencia segít a felhasználók eligazodásában és megértésében. Az elrendezés, a színhasználat és a betűtípusok legyenek egységesek.
 • Jól elkülönített CTA-k: A hívásra ösztönző cselekedetek (Call to Action, CTA) jól elkülönített és könnyen észrevehető gombok vagy linkek legyenek a látogatók számára.
 • Használhatósági tesztek: A tervezési folyamat során érdemes felhasználhatósági teszteket végezni, hogy kiderüljön, hogyan használják a weboldalt a látogatók, és milyen problémák merülnek fel.
 • Weboldal sebessége és teljesítménye: Fontos, hogy a weboldal gyors legyen, és a látogatók ne találkozzanak hosszú betöltési időkkel vagy egyéb teljesítményproblémákkal.
 • Ellenőrzött tartalom: A weboldalon található tartalomnak helyesnek, relevánsnak és frissnek kell lennie. Az elavult vagy hibás információk zavarhatják a felhasználókat.
 • Akadálymentesített hozzáférés: A weboldalnak hozzáférhetőnek kell lennie minden felhasználó számára, ideértve a különböző fogyatékossággal élőket is. Az akadálymentesítés fontos része az UX-nek.
 • Analitika és visszajelzés: Az analitikai eszközök segítségével figyelje meg, hogyan használják a látogatók a weboldalt, és gyűjtse be a visszajelzéseiket. Ezek segíthetnek a folyamatos javításokban.
Ha szeretnél egy igazán felhasználóbarát weboldalt, keress minket
Címkék, , , , , , ,

Kategorizálva: , ,

A cikket írta:mate

Hozzászólások lezárva.