Megfelelő domain név kiválasztása

Mielőtt weboldal készítésbe kezdesz, szükséged van egy megfelelő domain névre.
A domain név kiválasztása jelentősen befolyásolja weboldalad sikereit.

Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány szempontot, melyet érdemes figyelembe venned a domain név kiválasztása során.

Összefoglalva, egy jó domain név lehetőleg rövid, jól érthető és könnyen megjegyezhető. Ez a három szempont a legfontosabb de még számos tényezőt érdemes mérlegelni.

Céges weboldal esetén szinte magától értetődő, hogy a márkanév / vagy cégnév lesz az elsődleges domain név. Pl.: Stilldesign.hu. Még mindig sokan esnek abba a hibába, hogy az egész cégnevüket belefoglalják a domain nevükbe, pl.: kovacsestarsaszolgaltatokft.hu

Ezt nem javasoljuk, mivel nehéz megjegyezni, sok idő leírni és számos elírási lehetőség van benne ami veszélyezteti, hogy a felhasználó rátalálhasson a weboldalunkra.

A domain névnél kiemelt fontosságú, hogy hallás alapján is könnyen lediktálható és megjegyezhető legyen, mivel a céges e-mail címeknek is ez lesz a végződése.

Egy domain név nem csak márkanév, vagy cégnév lehet, választhatunk olyan domain-t is, mely tevékenységünket fedi le.
Ez olyan esetben lehet előnyös, ha találunk szabad, teljes, vagy részleges kulcsszóátfedéses domaint.

pl.: ha a weboldalkeszites.hu a miénk lenne, erre a kifejezésre sokkal könnyebben tudnánk előre kerülni a Google-ben, illetve a Google ads hirdetéseknél is magasabb lenne a minőségi mutató, ha már a domain név is az a kifejezés lenne amire hirdetünk.

A legtöbb iparágban viszont sajnos már sok évvel ezelőtt lefoglalták ezeket a neveket. Manapság egyre több alternatív domain név végződés közül választhatunk.

Érdemes figyelni viszont arra, hogy hiába foglaljuk le pl. a Weboldalkeszites.net nevet, a legtöbb felhasználó nem fogja megjegyezni, hogy a végződés az net, com, hu, eu, és csak a nevet írja be, így viszont a konkurenseinkhez irányítjuk a látogatókat hapl.: com helyett a net végződést írja be és ezen a néven is már elérhető egy másik cég weboldala.

A domain név végződések közül minden országban a saját ország végződése a legerősebb a Google szemében, utána jön a .com és az összes többi.
Ezért ha elsősorban a hazai piacra célzunk, érdemes .hu végződést választani, ha még az szabad természetesen.

Lehetőség van egy weboldalra több domain nevet is irányítani, ebben az esetben a 301-es átirányítás az ideális, melynek révén pl.: ha rendelkeznénk a weboldalkeszites.hu domain névvel, az lenne az elsődleges domain név, és arra mutatna 301-es átirányítással a Stilldesign.hu név.

Ilyen esetekben ha valaki a márkaneves domain nevet írja be, akkor is a böngészősávban a fő domain név lenne kiírva.
Fő domain-nek mindig a SEO barát domain nevet javasoljuk. pl.: weboldalkeszites.hu

Keresőoptimalizálási szempontból nem csak a domain név kulcsszó tartalma de a kora is számít.

Minél régebben lett regisztrálva egy domain és minél több ideje érhető el rajta weboldal, a Google szemében annál inkább bizalmi státuszba kerül és előrébb rangsorolja azoknál a weboldalaknál amiknek pl. egy hete regisztrálták a domain nevüket.

Ha felkeltettük érdeklődésed és több információra van szükséged, vedd fel velünk a kapcsolatot.
Ajánlatkérés
+36 70 326 21 76

Címkék, , , ,

Kategorizálva:

A cikket írta:mate

Hozzászólások lezárva.