Hogyan válaszd ki a céljaidnak megfelelő megoldást webáruház indításakor

Hogyan válaszd ki a céljaidnak megfelelő megoldást webáruház indításakor

Ha webáruház indítását tervezed mindenképpen a céljaidnak és lehetőségeidnek leginkább megfelelő megoldást kell választanod.

A webáruház motoroknak alapvetően két típusa van, a nyílt forráskódú (pl.: WordPress alapú WooCommerce) és az egyedi fejlesztés. Mind két megoldásban nagy tapasztalattal rendelkezünk ezért pártatlan, objektív információkat biztosítunk. Minden esetben a céljaid eléréséhez és lehetőségeidnek megfelelő megoldást javasoljuk a számodra a webáruház készítéshez.

– Ha még csak most ismerkedsz az e-kereskedelemmel, minimális induló költségekkel , akár pár napon belül el akarod indítani a webshopod, cserébe be tudod áldozni a webáruház egyedi megjelenését, szerkezetét és funkcionalitását és megfelelő számodra egy sablon megoldás, akkor neked leginkább egy bérleti konstrukció lehet ideális (pl.: Unas, Shopify, Shoprenter)

– Ha egy professzionális, egyedi webdesign-nal rendelkező, felhasználói élmény fókuszú webáruházat szeretnél, van kereted a fejlesztésre és rá tudsz szánni legalább 3 hónapot a webáruház készítésre és sem az induláskor sem a jövőben nincsenek igényeid egyedi, komplex vállalatirányítási rendszer integrációkra, teljesen egyedi, speciális működési folyamatra és nem tervezel több tízezres termék volumennel akkor számodra ideális lehet egy nyílt forráskódú (pl.: WordPress alapú WooCommerce) webáruház motor

– Ha már előre tudod, hogy komplex, egyedi igényeid vannak, (pl.: webáruházad integrálni kell SAP, vagy Microsoft Dynamics NAV rendszerrel, nagykereskedői adatbázisokkal, nagy volumenű, akár több milliós termék palettát kívánsz forgalmazni, multistore kialakítást szeretnél) maximális biztonsági szintet szeretnél és rá tudsz szánni a fejlesztésre legalább fél évet és magas költségkeretet, akkor számodra mindenképpen egyedi webáruház fejlesztésére van szükség

Néha a Megrendelők még a fejlesztés indulásakor sem látják előre, hogy milyen igényeik lesznek a közeljövőben. Előfordult már olyan eset, hogy egy alap webáruház létrehozásának igényével elindult a projekt WooCommerce motorra tervezve, de a specifikációs munkaszakasz, vagy akár a fejlesztés során felmerült egy-egy olyan ügyfél igény, amely nem valósítható meg nyílt forráskódú WooCommerce-ben egy kész plugin telepítésével.

Ilyen esetben az igénytől függően vagy egyedi plugin fejlesztéssel megvalósítható amit a Megrendelő kér, vagy teljesen egyedi fejlesztésű webáruház motorral épülő megoldással oldható csak meg. Emiatt kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a lehető legalaposabban felmérjük Megrendelőink akár jövőbeli funkcionális igényeit és tájékoztassuk a technikai megvalósítás lehetőségeiről.

Mit kell tudni a nyílt forráskódú és az egyedi fejlesztésű webáruház készítési megoldásokról:

 • Nyílt forráskódú pl.: WordPress WooCommerce – webáruház készítés
  nyílt forráskódú webáruház motor akkor javasolt, ha egy hagyományos webáruház működési folyamat megvalósítása a cél.A nyílt forráskódú webáruház motorok is lehetőséget adnak funkcionális bővítésre, számtalan kész plugin érhető el hozzájuk, amivel már egy komplex működés valósítható meg, illetve egyedi plugin fejlesztéssel meg lehet valósítani teljesen egyedi igényeket is. Ugyanakkor bizonyos egyedi igények már nem megvalósíthatóak nyílt forráskódú WooCommerce motorral. Pl.: SAP integráció, több milliós termék szám, multistore kialakítás.
  A legtöbb Megrendelő számára megfelelő és kedvező ez a lehetőség. Előnyük, a teljesen egyedi fejlesztésű rendszerekkel szemben a gyorsabb kivitelezési idő (általában kb 60-80 munkanap) és az egyedi fejlesztéshez képest jóval költséghatékonyabb fejlesztési költség.

  További előny, hogy a nyílt forráskódú rendszereket folyamatosan frissítik, így akár évek után is biztonságos és naprakész webáruházad lehet. Viszont emiatt ezekhez a rendszerekhez javasolt egy folyamatos havi karbantartási szolgáltatás, de legalább eseti jelleggel, pár havonta az aktuális biztonsági frissítések és WordPress verzió frissítés.
  A nyílt forráskódú rendszerekhez, leginkább a WordPress WooCommerce-hez világ szinten nagyon sok fejlesztő ért, emiatt a Megrendelő a jövőben akár más fejlesztő csapatra is bízhatja webáruháza továbbfejlesztését.
  Több nyílt forráskódú webáruház motor is elérhető (pl.: Opencart, Prestashop, Virtuemart, Drupal ) de mi a Stilldesign-nál ezért is dolgozunk a WooCommerce webáruház motorral, mivel gyors, könnyen kezelhető, felhasználóbarát admin felületet biztosít, számos plugin és folyamatos frissítések érhetők el hozzá, keresőbarát kialakítású, emiatt kiválóan keresőoptimalizálható.
  A nyílt forráskódú webáruház üzemeltethetőek akár egy sima osztott webtárhelyen is (a termék mennyiségtől függően minimum 1 – 2 GB méretű tárhely szükséges), de javasolt egy virtuális szerveren való működtetés.
  Természetesen átadásra kerül a tulajdonjog és a forráskód is, maga a webáruház saját tulajdonjogba kerülhet, viszont fontos tudni, hogy mivel nyílt forráskódú alaprendszerről van szó, maga az alap motorra nem szerezhető tulajdonjog.

 • Egyedi fejlesztésű webáruház készítés
  esetén nincsen semmi féle fejlesztési korlát, bármilyen összetett, egyedi Megrendelői igény megvalósítható.
  Legyen szó komplex vállalatirányítási rendszer integrációról, bármilyen egyedi e-kereskedelmi megoldásról, egyedi fejlesztésben nincs lehetetlen.
  Egyedi fejlesztésű rendszereknél mindenképpen szükséges egy teljes körű rendszerterv, architectúrális és adatbázis tervezés és egy teljes részletességű rendszerterv valamint specifikáció a fejlesztés megkezdése előtt.
  Mivel rendkívül sokrétű és összetett munkafolyamatból épül fel egy egyedi fejlesztésű webáruház, a kivitelezési idő kb 6 és 12 hónap között van a gyakorlatban, emiatt a fejlesztési költségek is magasabbak mintha egy kész, nyílt forráskódú rendszerrel dolgoznánk.Az egyedi fejlesztésű webáruházakat legtöbb esetben Laravel PHP keretrendszerben hozzuk létre mely egy validált, standardizálható kódolási környezetet biztosít.
  Számos egyéb PHP keretrendszer létezik (pl.: CodeIgniter, Symfony, CakePHP, Yii, Zend framework) de a Laravel világszinten az egyik legjobb, legelterjedtebb PHP keretrendszer, melyet folyamatosan frissítenek, ennek köszönhetően évek múlva is naprakész lehet webáruházad.
  A Laravel keretrendszer gyors, kitűnően keresőoptimalizálható, skálázható a szerver háttér, bármilyen összetett webáruház és e-kereskedelmi megoldás professzionálisan kivitelezhető benne.
  Az egyedi fejlesztésű webáruházak működtetéséhez mindenképpen saját szervert javaslunk, mely lehet egy VPS (virtual personal server), vagy komplex rendszerek esetén felhő alapú szerver (pl.: Amazon AWS, Google Cloud)

  Laravel keretrendszerben számos fejlesztő dolgozik világszerte, emiatt biztonságban lehetsz ha a jövőben máshová szeretnéd vinni a webáruházad további fejlesztéseit, de a gyakorlatban Megrendelőink és mi is hosszú távú, sikeres együttműködésre törekszünk, már 2008 óta állunk Megrendelőink rendelkezésére és ez a jövőben sem fog változni.
  Egyedi fejlesztésű webáruházak esetén is természetesen átadásra kerül a tulajdonjog és a forráskód is, viszont maga a felhasznált Laravel keretrendszer, mivel ez egy open source licenszű megoldás, nem tulajdonolható, de ez semmilyen hátránnyal nem jár, ez hasonló mint a telefonokon futó android rendszer, maga a telefon készülék a felhasználó tulajdona de az azon futó operációs rendszer open source megoldás.

  Ha további információra van szükséged a webáruház fejlesztéssel kapcsolatban, szeretnél árajánlatot kérni, keress minket bizalommal.

  Ajánlatkérés

  +36 70 326 21 76

  mate.rona@stilldesign.hu

Címkék, , , , , , , , , , , , ,

Kategorizálva: , , , , , ,

A cikket írta:mate

Hozzászólások lezárva.