Készíts oldaltérképet mielőtt nekiállsz a weblap készítésnek

Amikor oldaltérképekre gondolunk, akkor gyakran az első dolog ami az eszünkbe jut az egy XML oldaltérkép, amely tartalmazza a weboldal minden oldalát linkekkel. Ahhoz viszont, hogy megtervezzünk egy weblapot sikeresen, egy vizuális oldaltérkép nagyon nagy segítség lehet. Még akkor is, ha ez csak egy vázlatos skicc, amit kézzel rajzolsz. Legalább végiggondolod a teljes weboldal felépítését, a menüpontokat és a funckiókat és a designer előtt is látható az elképzelésed.

Hogyan rajzoljunk oldaltérképet?

Amikor oldaltérképet rajzolsz, lehetsz nagyon egyszerű vagy akár nagyon komplex, attól függően, hogy milyen lesz a készülő weboldalad. A legjobb, ha az első verziót gyorsan összedobod, minden gondolatodat belefoglalva és később abból finomítod tovább a végleges verziót. A mi tanácsunk:

 1. Fogj egy A4-es papírt és egy tollat
 2. Rajzolj egy kis dobozt a tetején és nevezd ezt el “Főoldal”-nak
 3. A Főoldal alatt készíts külön boxokat minden egyes aloldalnak/menüpontnak, mint például a GYIK, a Kapcsolat vagy a Rólunk.
 4. Kösd ezeket össze egy vonallal, gyakorlatilag úgy fog kinézni az egész, mint egy szervezeti ábra, ahol a Főoldal a főnök. A vonalak az egyes oldalak és aloldalak közötti linkeket jelölik.
 5. Majd minden szekció alatt, adj hozzá még több szinten át annyi kis dobozt és linket, amennyi szükséges a teljes kibontáshoz. Addig csináld ezt, amíg a végére nem érsz…

Szerintünk ez a legjobb és legegyszerűbb módja az oldaltérkép készítésnek. Nem kell hozzá semmi, csupán a fantáziád.

Milyen eszközökkel tudsz rajzolni még oldaltérképet?

Ha már a papíros verzió közeledik a véglegeshez, érdemes elektronikusan tovább vinni az oldaltérképet. Ezeket a szoftvereket javasoljuk:

 • Adobe Photoshop, Paint vagy bármilyen más grafikai program
 • Mindmapping szoftver, mint pl. Freemind (ingyenes)
 • Folyamatábrázoló szoftver, mint pl. Aris vagy MS Visio
 • Speciális oldaltérkép készítő szoftver, mint pl.WriteMaps.com

 

Címkék,

Kategorizálva:

A cikket írta:stilldesign

2 hozzászólás

 • Kiss Ramóna says:

  Ez nagy jó tipp volt, éppen ezen küzdöttem :) köszi, jók vagytok…

 • Kelemen Zsolt says:

  Egyetértek, egyszerű, de mégis sokan már itt elakadnak…thx