Miért bízzuk profira? III. – avagy, ki lesz a webfejlesztő!

Cikksorozatunk témája a webfejlesztés, és az ahhoz kapcsolódó hasznos tudnivalók. Így a harmadik – és egyelőre befejező – részben arról gondolkozunk, hogyan érdemes webfejlesztőt választani. Milyen területek, tulajdonságok segíthetnek a tisztánlátásban egy cég esetében és milyen tippeket érdemes megfogadni döntés előtt.

Ha eléggé odafigyelünk, már az első kapcsolatfelvételkor kiderülhet a számunkra, hogy a lehetséges webfejlesztőnk hogyan bánik majd velünk, mint ügyféllel a projekt során. Nem csak az árulkodik a leendő megbízottunk stratégiájáról, hogy mennyire átláthatóak és egyértelműek a munkavégzéssel kapcsolatos elképzelései, de tulajdonképpen minden kérdésünkre adott válasz is azt támasztja alá, hogy a minél jobb megoldást, vagy a minél kevésbé egyértelmű helyzeteket keresi tárgyalópartnerünk.

Biztosak szeretnénk lenni abban, hogy a megfelelő webfejlesztőt választjuk? Elég néhány egyszerű, de lényeges dologra odafigyelnünk és nem tévedhetünk nagyot!

  1. Ajánlat: az árajánlat nem azért fontos, hogy ki tudjuk választani a legolcsóbb vállalkozót, hiszen nem az lesz, aki a legjobbat tudja nekünk nyújtani, hanem azért, hogy egyrészt eldönthessük, meg tudjuk-e fizetni azt a munkát, megéri-e az adott üzleti helyzetben azt az összeget befektetni, de még inkább, hogy lássuk, az ajánlat mindenre kitér, nem tartalmaz rejtett költségeket, transzparensen tárja elénk a munka részleteit. Ha ez így van, biztosak lehetünk benne, hogy nem ér meglepetés a projekt közepén.
  1. Szerződéskötés: nem valamiféle korlátolt berögzültség, hogy szerződés nélkül értelmetlen dolog bármilyen megbízásba vágni, egyszerűen a józan ész diktálja, hogy legyen írásba foglalva és részletesen kifejtve, hogy miről szól a megbízás, milyen paraméterei vannak, és mikor vesszük teljesültnek azt. Ezek nélkül valójában csak szerencse kérdése, hogy a megbízás végén nem kerülünk-e komoly üzleti vitába. Ugyanígy figyeljünk oda, hogy a projekt során minden kommunikációnak legyen írásos formája (e-mail), hiszen ezek később is visszanézhetőek, és akár egy egyszerű félreértést tisztázhatnak, hogy ne legyen belőle felesleges vita.
  1. Specifikáció: a webfejlesztés specifikáció nélkül valódi vakrepülés, ahol menet közben látjuk meg, merre is tartunk, de leginkább egy zuhanás, ahol nem tudjuk irányítani, mi történik. A specifikáció nem más, mint a webfejlesztés minden részletét tartalmazó szöveges terv, amiben nem csak a funkcionalitás vagy a folyamatok szerepelnek részletesen kifejtve, de megtaláljuk a webes felületek váztervének képi anyagát is. A specifikáció ismét mindkét fél érdekét szolgálja, hiszen viszonyítási pontként az elkészült fejlesztés megfelelő voltát tudjuk lemérni vele, kikerülve az eldönthetetlen vitákat.
  1. A webfejlesztés részletei: fontos szempont, hogy a weboldal, webáruház a későbbiekben továbbfejleszthető legyen. Ahogy telnek az évek, változnak az üzleti feltételek, úgy a webes felületünkön is változtatásra lehet szükség. Ha ezt nem tudjuk a már használt felülettel megoldani, akkor egy új fejlesztés súlyos pluszköltségeket jelenthet, amit el is kerülhettünk volna. Hasonlóan lényeges kérdés az egyedi fejlesztés versus nyílt forráskódú rendszer közötti választás. Itt elsősorban azt kell megfontolnunk, hogy a számunkra szükséges funkcionalitás rendelkezésre áll -e egyedi fejlesztés nélkül is, illetve, hogy a távlati tervek között szerepel -e saját külső CRM rendszer integrációja. Ez utóbbi esetében az egyedi fejlesztés javasolt.
  1. A webfejlesztő részletei: mielőtt döntünk, nézzük meg a cég referenciáit. Annak ellenére, hogy a referenciák részleteit a cégtől kapjuk meg, bizonyos mértékig árulkodik róla, hogy milyen cégeknek és milyen munkákat végzett korábban. Természetesen az olyan részletek is fontos indikátorok lehetnek, mint a vállalkozás irodája, irodai környezete, a munkatársak, hogy mióta foglalkozik webfejlesztéssel és milyen tervekkel rendelkezik.

Webfejlesztőre van szüksége? Keressen minket és tesztelje jó tanácsainkat rajtunk!

 

 

Kategorizálva: , ,

A cikket írta:mate

Hozzászólások lezárva.