Miért bízzuk profira a webfejlesztést? II. – avagy kell egy csapat!

Milyen érvek szólnak amellett, hogy profi csapattal készíttessük el weboldalunkat, webáruházunkat, online kommunikációnkat? Háromrészes anyagunk második bejegyzésében bemutatjuk, hogy milyen csapatra van szükségünk, ha profi eredményt, hatékony webfejlesztést szeretnénk elérni!

 Kell egy csapat? Tényleg számos szakember együttműködésének a végeredménye egy hatékony weboldal, webfejlesztés? Lássuk, milyen részekből áll egy webfejlesztés folyamata és mindjárt megértjük, hogy miért érvényes ez a klasszikus kijelentés a webfejlesztésre is!

1. Igényfelmérés, ismerkedés, ajánlat

Az első találkozás az ügyféllel arra szolgál, hogy egyáltalán megtudjuk, milyen megbízásról van szó, illetve megismerjük az ügyfél vállalkozását. A beszélgetés során nem csak az információk begyűjtése a feladatunk, de az is, hogy tanácsot adjunk, tényleg arra van -e szüksége, és olyan formában a megrendelőnek, amit és ahogy elképzelt. Itt az értékesítőn kívül az ügyfélhez kapcsolt projekt manager is jelen van, hiszen ő fogja a teljes folyamatot végigkísérni. A projekt összetettségétől függően további tanácsadó kolléga jelenléte is szükséges lehet! Ennek a lépésnek lezárása az ajánlat.

2. Elkezdődik a munka, specifikáció

Az ajánlat elfogadását követően a munka a tervezéssel kezdődik. Ebben az esetben a tervezés alatt a weboldal, webáruház vagy alkalmazás felépítésének, rendszerének megtervezését értjük. Ennek kézzelfogható eredménye a specifikáció, ami egy olyan dokumentum, amiben közérthető nyelven kerül megfogalmazásra minden részlete annak a terméknek, amit a fejlesztés végeredményeként szeretne az ügyfél kapni. Amennyiben ez egy weboldal, akkor megtaláljuk ebben a dokumentumban az oldal szerkezeti felépítését, menüszerkezetét, funkcionalitását, részletes működési leírását.

3. Párhuzamos feladatok

A specifikáció elfogadását követően párhuzamosan indulnak el a további feladatok, hiszen egyfelől a weboldal kinézetét tervezi a grafikus, az UX/UI designer, illetve a weboldalt magát építi a fejlesztő, programozó, site builder (mindezek természetesen az oldal összetettségétől függően több-kevesebb szakembert igényelnek).

4. Hogy legyen tartalmas…

Nem kisebb kihívást jelent a weboldal tartalommal való megtöltése, pedig ha úgy nézzük, hogy csak oda kell írni egy kis szöveget és betenni pár képet, ezáltal egyszerűnek érezhetjük. Csakhogy az a kis szöveg nem mindegy, hogy mit tartalmaz. Nem elég a saját vállalkozás, szakma ismerete, mert ettől még a megírt szöveg nem lesz olvasható, nem lesz webre alkalmas. Elég csak a keresőoptimalizálás kulcsszavait megemlíteni, ami csak egy szempontja a marketing szövegírásnak.

5. Tényleg működik?

Átadás előtt – főleg az összetettebb funkcionalitással rendelkező webes rendszereknél – kikerülhetetlen része a munkának a tesztelés. Valóban úgy működik minden részfolyamat, ahogy eredetileg terveztük? Ebben is segítségünkre van a folyamat elején elkészített specifikáció, hiszen van mihez mérni a végeredményt.

Egy profi webfejlesztés projektben a következő szakemberek vesznek részt:

  1. Projekt manager: aki menedzseli a folyamatot, tartja a kapcsolatot az ügyfél és a szakemberek között.
  2. Marketing kommunikációs tanácsadó: aki pontosan tudja, mire van szüksége az ügyfélnek, és azt hogyan kell alkalmaznia.
  3. Online business specialista: más néven a specifikátor.
  4. Grafikus, UX/UI designer: aki(k) az oldal kinézetéért felelnek, és azért, hogy minden a legkényelmesebb és legmegfelelőbb helyen legyen látható!
  5. Fejlesztő, programozó, site builder: akik csupa olyan dolgot művelnek, amit földi halandó nem is érthet, de mégis ezektől működik minden.
  6. Marketing szövegíró / kreatív szakember: aki olyan szövegeket készít, ami jól működik a weboldalon, illetve a weboldal tartalmát is összeállítja, kitalálja.
  7. Tesztelő: aki leellenőrzi, hogy tényleg működik, és úgy működik, ahogy kell.

Már csak egyetlen kérdés maradt: van ennyi ismerőse, akik egyébként évek óta együtt dolgoznak ilyen projekteken, hogy profi csapat helyett inkább rájuk bízza webfejlesztését?

Kategorizálva: , ,

A cikket írta:mate

Hozzászólások lezárva.