Tipikus hibák melyeken elcsúszhat weboldal készítési projekted

Tipikus hibák melyeken elcsúszhat weboldal készítési projekted – Egy weboldal elkészüléséig számos buktató merülhet fel, mely veszélyezteti a weboldal sikeres megvalósítását. Összegyűjtöttünk néhány fontos tényezőt melyet érdemes figyelembe venni.

-Megrendelői igények megfogalmazása az árajánlatkérés előtt:
Legelső lépésként, mielőtt felveszed a kapcsolatot webfejlesztő cégekkel, fontos, hogy meghatározd a céljaid és igényeid. Természetesen nem várható el egy Megrendelőtől, hogy teljes részletességű fejlesztői szintű specifikációt állítson össze az ajánlatkéréshez. De mivel te ismered legjobban vállalkozásod, tevékenységed és potenciális célcsoportod, fontos, hogy meghatározd mik a céljaid a weboldallal, kiket kívánsz vele megszólítani és a célok eléréséhez alapvetően milyen funkcionális igényeid vannak.

Ha ezeket megosztod velünk az ajánlatkérés során, mi meg tudjuk adni a szükséges javaslatokat és szakmai segítséget a rendszer felépítéséhez. Fontos, hogy minden webfejlesztő cégnek, akit megkeresel árajánlatkéréseddel, ugyan azt a műszaki igénylistát add át. Így a beérkező árajánlatok ugyan arra a műszaki tartalomra fognak vonatkozni, így könnyebben összehasonlíthatók lesznek a számodra.

-Megfelelő webfejlesztő cég kiválasztása:
Sok Megrendelő elsődleges döntési szempontja az ár. Természetesen ha például 3 megkeresett cég közül valamelyik, ugyan arra a műszaki tartalomra, ugyan olyan jó feltételekkel, minőséggel és referenciákkal, de X %-al kedvezőbb árat ad meg, nyugodt szívvel választható az a csapat. Viszont ha az egyes ajánlattevők árai között nagyságrendi különbségek vannak, érdemes utánajárni, hogy mi okozza az eltérést.

Szinte minden esetben kiderül, hogy ami az elején olcsóbbnak tűnik a végén drágább lesz és ezt az árat a Megrendelő fizeti meg akár pénzben, akár az elmaradt haszon formájában. Ezért érdemes az áron kívül az alábbiakat is figyelembe venni a kiválasztás során:
Előzőleg 3 részes cikksorozatot írtunk arról, hogy miért érdemes profikra bízni a weboldal készítést, (az alábbi linkeken tekinthetők meg: 1.rész, 2.rész, 3.rész ) de most ismét felsoroljuk a főbb szempontokat a megfelelő webfejlesztő cég kiválasztásához:

-Első benyomás: már első kapcsolatfelvételből sok mindent leszűrhet a Megrendelő az adott webfejlesztő csapatról. Mennyi időn belül reagálnak az ajánlatkérésére, az értékesítő mennyire felkészült szakmailag, milyen kérdéseket tesz fel, készséges-e, képes-e megtalálni veled a közös hangot, mennyi időn belül küldik el az árajánlatot. Sokszor meglepődve halljuk Érdeklődőinktől, hogy az ajánlatkérés után még akár 2-3 hét is eltelik mire minden megkeresett cégtől megkapja az ajánlatot.

-Árajánlat: az árajánlat nem csak azért fontos, hogy összehasonlíthassuk az egyes megkeresett cégek árait. Fontos, hogy a weboldal fejlesztési árajánlat tételesen tartalmazza a vállalt munka leírását, hogy a megadott árért mit vállalnak. Mennyi a határidő, mennyi garanciát biztosítanak, mi a fizetési ütemezés, milyen referenciáik vannak.

-Szerződéskötés: szerződéskötés nélkül semmiképpen nem szabad belevágni egy webfejlesztési projektbe. A szerződés rögzíti mind két fél jogait és kötelezettségeit, az együttműködés feltételeit. Ha ezek nincsenek rögzítve, értelem szerűen nem lehet számon kérni a vállalkozót ha nem teljesíti a megbízást, vagy a számára felróható okból jelentős késedelembe esik.

-Specifikáció: a specifikáció és komplex projektek esetén a rendszerterv a fejlesztés irányadó dokumentumát képezik. Iparági statisztikák szerint a szoftverfejlesztési projektek 84%-ban a megfelelő tervezés hiánya miatt nem vagy nem időben / nem megfelelő minőségben valósulnak meg.
A Stilldesign-nál szakértő rendszertervező csapatunk több, mint 15 év tapasztalata biztosítja az alapos és átgondolt fejlesztési specifikáció elkészítését amely minden komplex szoftverfejlesztési projekt alapját képezi.
Részletes funkcionális specifikációt készítünk a fejlesztés megkezdése előtt az alábbi folyamatok szerint:
-A rendszer igények és követelmények (üzleti és technológiai) egyeztetése és definiálása
-A főbb rendszerfolyamatok megtervezése lépésről lépésre
-Jogosultsági szintek megtervezése
-Az összes rendszer funkció tervezése és leírása
-Tanácsadás a funkcionális megvalósításhoz 2-3 közös online workshop keretében, best practice-k bemutatása az egyes részeknél
-A rendszer teljes körű technikai specifikációjának dokumentációja

-Megfelelő technológia megválasztása:
Sok Megrendelő, előzetes tájékozódása, múlt béli rossz tapasztalatok, vagy hallomások alapján kizár bizonyos technológiákat, vagy éppen ragaszkodik azokhoz.
Sokan indokolatlanul ragaszkodnak az egyedi fejlesztéshez, holott csak egy egyszerű bemutatkozó weboldalra van szükségünk, mások a legbonyolultabb, külső rendszerekkel integrált, több százezer termékes webáruházat is WordPressben szeretnék megvalósítani.
Mi a Stilldesign-nál egyaránt használunk nyílt forráskódú megoldásokat (WordPress, WooCommerce), és egyedi fejlesztést (Laravel PHP keretrendszer) is.
A céljaid megvalósításához optimális, objektív technológiai megoldást fogunk neked javasolni minden esetben. Az igényfelmérés során minden érdeklődőt teljes körűen tájékoztatjuk az egyes platformok működéséről, sajátosságairól.

A technológia megválasztásakor az alábbiakat mindenképpen szükséges figyelembe venni:
-Továbbfejleszthetőség, frissíthetőség:
Fontos, hogy olyan technológiát válasszunk, melyben a későbbi továbbfejlesztési igények is kompromisszumok nélkül megvalósíthatók. A rendszerhez folyamatosan elérhetőek legyenek frissítések így évek múlva is naprakész rendszerünk legyen.

-Tulajdonjog, forráskód hozzáférés:
A Megrendelőnek a teljes megbízási díj teljesítését követően tulajdonjogot kell kapnia az elkészült rendszerre, beleértve a forráskódot is. Ennek hiányában ki lesz szolgáltatva a fejlesztő cégnek. Ha megszűnnek, vagy egyszerűen nem vállalják a rendszer további fejlesztéséit, vagy ha a piaci árakhoz képest irreális díjakat kérnek a további fejlesztésekért, forráskód hiányában a Megrendelő ki lesz szolgáltatva.
Mi minden esetben átadjuk a tulajdonjogot és a forráskód hozzáférést a megbízási díj átadását követően.

-Terhelhetőség:
Ha egy webáruházat szeretnél létrehozni, mely akár több millió terméket kezel, vagy akár egy időben több tízezres felhasználószámot kívánsz kiszolgálni, fontos, hogy a rendszer erre fel legyen készítve.
Megfelelő architektúrális és adatbázis tervezés nélkül a webáruház összeomolhat, használhatatlanul lassúvá válhat. Fontos, hogy nagy terheltségű weboldalak-webáruházak esetében megfelelő, skálázható, több szerveres megoldásra fel legyen készítve a rendszer

-Biztonság:
Egy weboldallal szemben alapvető elvárás, hogy biztonságos legyen. Ezért is fontos, hogy megfelelő technológia választása a biztonsági rések kiszűrése, a frissítések telepítése, a megfelelő szerver szolgáltató.

-Keresőbarát kialakítás:
Ahhoz, hogy a weboldalad megfelelően beindexelhessék a Google kereső robotok, keresőbarát szerkezeti kialakításra, onsite SEO-ra van szükség. Ennek hiányában weboldal láthatatlan lesz a keresőrobotok számára.

-Reszponzív kialakítás:
A felhasználók jelentős része szinte már csak mobil eszközöket használ. Ha a létrejövő weboldal nem megfelelően használható okostelefonokon, tableteken, hatalmas hátrányba kerülhetsz versenytársaiddal szemben, emellett a Google is negatívan pontozza majd az oldalat. Ezért fontos a mobile first kialakítás és szemlélet a fejlesztés során.

-Oldalbetöltődési sebesség:
A weboldalnak villámgyors betöltődésre van szüksége. Ha ez nem valósul meg és hosszú másodperceket kell várni míg betöltődik a weboldal, a felhasználók nem fogják megvárni.
A letöltődési sebességet befolyásolja a weboldal szerkezeti kialakítása illetve a szerver háttér is.

-Felhasználó élmény (User Experience UX), felhasználóbarát kialakítás:
A felhasználók átlagosan 2-8 másodperc alatt eldöntik, hogy az adott weboldalon maradnak-e vagy sem. Ennyi idő alatt mindent áttekinthetővé, elérhetővé kell tenni a felhasználók számára. Ezért kiemelten fontos az ergonómikus weboldal kialakítás, felhasználói élmény fókuszú tervezés.

-Idő és költségkeret:
A weboldal elkészítésére rá kell szánni a szükséges időt és költségkeret. Ezek hiánya óhatatlanul a minőség rovására fog menni. Sok fejlesztőcég annak tudatában is elvállalja a munkát a Megrendelő által jelzett irreálisan rövid határidőre, hogy jól tudja, a gyakorlatban esélytelen megvalósítani a weboldalt de majd a projekt során valahogy kimagyarázza a csúszást.

Az irreálisan rövid határidő az elkészült weboldal kódolásának minőségére is kihat, sok fejlesztő cég olyan összegányolt kódot ad ki a keze közül mely a későbbi használatra és továbbfejlesztése alkalmatlan.
Mi minden esetben megmondjuk ha a Megrendelő által jelzett határidő igény irreális és csak olyan határidővel vállaljuk a weboldal készítést, mely felelősséggel tartható és jó minőségben teljesíthető.

A költségkeret szintén fontos tényező, mivel sok Megrendelő csak az árat veszi figyelembe a kiválasztás során de a minőséget nem. Természetesen nem az irreálisan magas árajánlatokat kell választani, de meg kell érteni, hogy mivel egy minőségi weboldal létrehozásához professzionális, nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek szükségesek, akik adott esetben több hónapig is dolgoznak a projekten, ezért több millió forintos nagyságrendbe is kerülhet egy egyedi fejlesztésű rendszer.

Reméljük, hogy cikkünkkel tudtunk segíteni, bármilyen további kérdésed merülne fel, keress minket bizalommal.
Ajánlatkérés
Tel: +36 70 326 21 76
E-mail: mate.rona@stilldesign.hu

Címkék, , , , , , , , , , , ,

Kategorizálva: , , , , ,

A cikket írta:mate

Hozzászólások lezárva.